6 Şubat 2017 Pazartesi

Roma Yeme İçme Önerileri : Çok bilinen klasikler vs Az bilinen lokaller

Evet Roma'ya bilet aldık, otelimizi ayarladık, az çok nereleri gezeceğiz biliyoruz (bilmiyor isek sizleri Roma Gezi Notları yazısına alalım) şimdi akıllarda deli sorular. Gerçekten pizza anlatılanlar kadar efsane mi ? yada , "Makarnayı başlangıç olarak mı sipariş ediyorlar ? " , "Roma dondurmasının en iyisi nerede yenir ? " , " Sabah kahvemizin yanında ne yersek turist gibi gözükmeyiz ? " .  Sakin olunuz ve yavaşça sayfayı aşağı doğru indirmeye devam ediniz.

Roma yemek rehberini sizlere 3 aşamada sunacağım ; kahve , pizza-makarna ve tatlılar . Neden 3 bölüm derseniz , sanırım akla ilk gelenler ve ekstra lezzetler denemeden önce herkesin olmazsa olmaz diyeceği maddeler bunlar.

KAHVE



İtalya'da eğer "live like a local" tarzı takılmak istiyorsanız size tek ve en büyük ipucunu bu kardeşiniz söylesin. Cappuccinoyu kahvaltıda için ve gün içinde sütlü kahve içmeyin. Esspresso için , hadi en fazla macchiato için ama cappuccinoyu turistlere bırakın.

La Casa Del Caffe' Tazza d'Oro Pantheon



Adında da anlaşılacağı üzere Pantheonun yanı başında yer alıyor. Turist kafilelerinin uğramazsa olmazı ama bence Romanın en güzel kahvesini içebileceğiniz yer. Kahvaltı için turist kafilesine dek gelmemek için biraz erkence gidin. Önce kasadan bir cappucciono ve cream cornetto (kruvasan ve benzeri yiyecekler ) için fişinizi alın ve geçin bara baristanın karşısına. Mümkünse şekersiz, sütlü kahvenizi kaşıkla karıştırmadan sadece sallayarak biraz karıştırın. (tam bir Romalıyız yahu ) Sonra miss gibi kokusunu içinize çekerek işte size günün ilk mükemmel kahvesi.






Burası çekirdek kahvesini kendi kavuruyor ve sizlere de bu muhteşem kahveyi yanınızda götürme şansı tanıyor. Kahveyi sevdiğiniz şekilde çektirebilir ve benim hayranlıkla baktığım teneke kutularda evinize getirebilirsiniz. Mocha pot ve fincan gibi birçok kahve tutkununu kendine hayran bırakacak yan ürünlerde burada mevcut.

Via degli Orfani , 84








Antico Caffe Greco





Romanın en yoğun caddelerinden birinde 1760 yılından beri hizmet veren bu kafede frag giymiş garsonları görürseniz şaşırmayın. Ana caddeden girdiğinizde karşınıza çıkan onlarca tatlıya göz gezdirip kendinize bir masa seçip oturun. Sıcak ve soğuk birçok kahve seçeneği var. Değişiklik yapmak isterseniz frappe deneyebilir veya barda kısa bir esspresso içip gezinize devam edebilirsiniz.

Via dei Condotti 84










Rosati




Rosati'de bir latte







Geleni geçeni izleyip , kalabalıkta dolaşan insanları sakince izlemek isterseniz sizi Piazza del Popoloda yer alan Rosatiye alalım. Fiyatı lokasyon kaynaklı olarak biraz daha pahalı ama menüden ne seçerseniz seçin pişman olmayacağınız bir yer.


Piazza del Popolo , 5a


Castroni




İtalya mutfağına dair aklınızda ne varsa satın alabileceğiniz gurme bir mağaza olmasının yanında, mükemmel esspresso içinde mükemmel bir adres. Nehrin diğer kıyısında kalan bu market kafeye yolunuzu düşürmeye çalışın pişman olmazsınız.

Via Cola di Rienzo 196/198








TATLILAR




Kahve severlerin mutlaka sevdiği ve İtalyaya gelme sebeplerinden biri olan "tiramisu" için tavsiyemi de tam burada yapmak doğru olacaktır sanırım.


Pompi Pasticceria


Çok fazla anlatıcak birşey yok gerçekten hayatımda yediğim en iyi tiramisuyu burada yedim. Bence klasik tercihlerden uzaklaşıp çilekli falan yemeyin , orijinal iyidir.


Çalışanların size nerelisiniz diye sorup , Türküz cevabını alınca "kaşık içinde" cümlesini duyup şaşırın ama okudunuz şaşıramayacaksınız :)

Via della Croce , 82










Dondurma için Pantheon ve Trevi etrafında birçok lezzetli seçenek bulabilirsiniz. Ama nolur ben özel bir yere gitmek istiyorum derseniz işte size iki seçenek.



Frigidairum





Speciali frigidarium ve  bitter çikolata . Da Bafettoyla kuyrukları birbirine karışmış durumda görürseniz şaşırmayın. Da Bafettoyu 45 dakika bekleyin , ama frigidarium için aynı şeyi söylemem.

Via del Governo Veccihio 112

Giolitti




Romanın en meşhur dondurmacısı. Lezzeti tartışılmaz. Deneyebileceğiniz kadar çeşit deneyin :) üzerine ekledikleri kremada baya lezzet katıyor.

Via degli Uffici del Vicario , 40




Gelateria Produzione Artigianale

Pantheon civarındaki lezzetli dondurma seçeneklerinden bir tanesi daha Gelateria Produzione Artigianale. Benim buradaki favorim snickerslı :)





Via Guistiniani 18a




PİZZA , MAKARNA ve diğer şahane şeyler




Da Bafetto



Arada bir burada yediğim pizza rüyalarıma giriyor. 45 dakika sıra bekleyip , ardından kötü bir pizza yemiş olsaydım heralde onun için ayrı bir blog açmak gerekebilirdi. Sabredin , bekleyin. Küçük bir esnaf lokantasını andırıyor, duvarlarda ünlülerin resimleri :) Ev yapımı şaraplarını mutlaka deneyin.

Via del Governo Vecchio , 114










Pastificio



Ayaküstü atıştırmalık makarna :) 12.00-20.00 arası açık. Hatta ilk makarnayı 12 de yapmaya başladıkları için 12.30 gibi giderseniz daha iyi olur. O anda çıkarılan 2-3 çeşit dışında bir seçeneğiniz olmuyor. Patlıcanlısını ve acı soslusunu deneme şansım olmuştu ikiside harikaydı.

Birkaç kişiyseniz çeşitli alıp hepsinden tadın. Hatta bizim yaptığımız gibi atın çantaya çıkın Villa Bourgese bahçelerine yayılın çimlere orada yiyin.
Yada Spagna merdivenlerine kurulup bu muhteşem makarnanın tadını tam bir Romalı gibi çıkarın. Fiyatıda gayet makul , e daha ne olsun :)





Via della Croce, 8






Hostaria del Moro


 



Trastevere benim en sevdiğim bölgelerden birisi. Mutlaka bir akşam yemeğinizi

Romanın bu ghetto bölgesinde yemenizi tavsiye ederim. Hostaria del Moro tesadüfen karşımıza çıkan ama lezzet , fiyat ve kalite dengesini çok iyi kurmuş bir mekan. Hava güzel ise dışardaki masaladan birine oturun ve sokak müzisyenlerinin eşliğinde lezzetli bir akşam yemeği için mutlaka uğramalısınız.




Benim tavsiyelerim ; gnocchi , bruschetta (şu ana kadar yediklerimin en iyisi ) , spaghetti alla carbonara (domuz eti sevenler için ) , kalamar ve kendi üretim şarapları.



Ayrıca sıra beklerken size şampanya ikram ederek müşteri memnuniyetini tavan yaptıran çalışanları var.

Vicola del Cinque 36/37


L'Antica Birreria Peroni






İtalyan birası Peroni'nin onlarca çeşidini (çilekli dahil) tadabileceğiniz yerel bir bar . Gürültülü ortamları sevmiyorsanız bile inanın burayı seveceksiniz. Et yemekleri yiyen yaşlı amcalar ve akşam saatlerine doğru turistlerle dolu oluyor. Masaya birkaç atıştırmalık ve draft biradan söyleyerek güzel bir akşamüstü geçirebilirsiniz.

Via di S.Marcello , 19

II Vero Alfredo 


Makarna denince akla gelen ilk yerlerden bir tanesi. Garsonların makarna servisini izlemek için bile boş zamanlarınızda gidebilirsiniz :)  Fettucini alfredo yu bulan kişinin restaurantında sanırım ne sipariş etmeniz gerektiği belli.

Piazza Augusto Imperatore , 30



La Gatta Mangiona


Ala Carbonara' nın güzel bir versiyonunu burada yemiştim , ama daha çok pizzalarıyla ünlü bir mekan. Rokalı ve parça etli pizzasını denemiştim güzeldi, garsonlardan da günün special pizzasını isteyebilirsiniz. Yemekten sonra tiramisuya yeriniz kaldıysa , denemeden çıkmayın.

Via Federico Ozanam , 30



Vini & Cucina


Güzel peynirlerle dolu şarküteri dolabı sizi karşılıyor ilk önce. Sonra kendinize bu küçük yerde güzel bir masa bulup oturuyorsunuz. Güleryüzlü garsonlar size seçiminiz için seve seve yardımcı olacaklardır. Patlıcan pizzası efsaneydi.

Via di Torre Argentina 11-12



Ristochicco




Müşteri memnuniyeti beni ilgilendirmez, önemli olan mideme girecek olan lezzetler derseniz işte burası orası. Vatikan bölgesindeki en iyi makarnacı burası. Servis süresi biraz uzun sürebiliyor, o yüzden çok acıkmadan yarım saat beklemeyi göze alarak gidiniz. Tam bir aile işletmesi , anne serviste , baba içki servisinde , kuzenler hamur açıyor şeklinde :) Makarna piştiği tavanın içerisinde servis ediliyor. Yerel şaraplar içerisinden makarna tercihinize göre güzel bir şarap seçip ve tadını çıkarın.

Borgo Pio , 186












Abbey Theatre








Romada bir Irısh gecesi geçirmek isterseniz size buraya alalım. Canlı müzike denk gelirseniz , şahane eğlenceli bir akşam geçirmeniz kaçınılmaz.

Via del Governo Vecchio , 51














Bu yazdılarım dışında 2-3 euroya dilim pizza satan büfelerde inanamayacağınız derecedeki lezzetli pizzalara, lazanyalara rastyabiliyorsunuz. Yediğiniz çoğu dondurma Türkiyede yediklerinizden daha güzel. Yeni  tatlar keşfetmek için Romada hiç çekingen davranmayın. Bol bol kahve için, sokak lezzetlerini bir merdivenlerde yada meydandaki o küçük banklarda oturarak yiyin. Şimdiden afiyetler olsun :)

Ufak bir not : Roma tavsiyelerindeki resturant ve önemli noktaları bulmakta güçlük yaşıyorsanız , foursquare hesabımdaki listeler aracılığıyla kolayca bulabilirsiniz. -->> Foursquare Hesabım











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder