18 Aralık 2017 Pazartesi

Paris Metrosu ve Ulaşım Kartları


Evet gelelim bence tatilin , özellikle de Paris tatilinin en önemli kısmına. Paris cidden büyük sevgili okurlar. Yani aslında yüz ölçümü Roma'dan küçük. Neden Roma örneğini verdim çünkü şuradaki yazımda da okuyacağınız üzere pekala yayan olarak 3 günde rahatça gezilebilen bir şehir. Peki neden Paris yayan gezilemiyor yada daha doğrusu gezilmemeli ? Çünkü şu an hala ayağım ağrıyor , üstelik hemen hemen her gün metro kullandık , Paris gezilecek turistik yerleri tüm şehre yayılmış durumda , 20 bölgeninde 20sinde gezilecek görülecek bir yer var. Bu yüzden de PARİS METROSUNU KULLANMA KLAVUZU önemli bir durum.

Aslında bu yazımda metro kullanımını tabiki size evet inenlere öncelik verelim , sarı çizgiyi geçmeyelim, yada aman çantanıza dikkat edin gibi saçma bilgiler vermeyeceğim. Ben size hayat kurtaracak bir telefon uygulaması ve Paris ulaşım kartlarını detaylı bir şekilde anlatacağım.

Öncelikle Apple kullanıcıları ------->  buradan
                Android kullanıcıları ---->  buradan   Paris Metro Uygulamasını indiriyor. Uygulama tamamen ücretsiz ve internete gerek duymadan (sadece bazen konumunuzu bulmak için wifi kullanıyor.) kolayca kullanabilirsiniz. Konum bulması için wifi açamınız gerekiyor ama eğer manuel olarak bulunduğunuz yere en yakın metro istasyonunun adını yazarsanız da pekala iş görüyor. Yok ben uygulama falan uğraşamam derseniz de turist infolardan yada metro girişlerinden (genelde bitmiş oluyor) metro haritası ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Metroyu kullanırken gideceğiniz istikametteki son durak ismine bakıp hangi yönde metroya bineceğinizi rahatlıkla anlayabilirsiniz. Metro içerisinde durak isimleri ve o duraklarda aktarma yapabileceğiniz metro hat numaraları,rer ve tramvay hat isimleri kısaca belirtilmiş durumda.Hatlar birbirine bağlı olduğu için 2 nokta arasında birden fazla aktarma kombinasyonuyla yolculuk etmek mümkün. Yukarıda bahsetmiş olduğum uygulama tüm kombinasyonları size veriyor, en hızlı , en az aktarmalı gibi seçenekleri var. Bazende gideceğiniz yönde güzergah çatallaşarak devam ediyor. Böyle olduğu zamanda da yönü belirleyip istasyona indikten sonra yukarıdaki ekranda iki adet durak ismi ve oraya ulaşmasına ne kadar kaldığı yazıyor. Buna dikkat ederek veya metro üzerinde yazan durak ismine bakarak binebilirsiniz.

Paris Ulaşım Kartları ve Museum/Paris Pass


Paris Pass gibi (hem bazı müzelerde hem de toplu taşımalarda geçen kartlar var , ilk olarak gideceğiniz müze,ören yeri (ören yerleri sadece Antalya'daymış gibi geliyor bana ama neyse) , sergi gibi yerleri önceden kararlaştırıp kaç günde kullanacaksınız buna karar verip Paris Pass resmi sitesinden temin edebilirsiniz. Paris Pass ayrıca size Museum Pass kartı da veriyor ama 2 günde 134 € luk bir metro ve müze kullanımı bence pek mümkün diil, o yüzden bu kısmın hesap kitabını size bırakıyorum.

Metro uygulamamız cepte, peki neyle bineceğiniz bu metroya. Öncelikle şu zonelardan biraz bahsedeyim. Paris 5 ayrı zone a ayrılmış durumda. Merkeze uzaklığa göre zone numaraları büyüyor ve ulaşım araçlarına binerken kullandığınız kartlar,bilet ücretleri vs gibi şeyler değişiklik gösteriyor. Paris'in bildiğimiz turistik merkezi zone 1 olarak geçiyor (20 bölgenin tümü 1.zoneda) . Havaalanı ulaşımı dışında genel olarak 3 günlük bir seyahatta zone 1 dışına çıkmanız pek olağan değil zaten. Peki diğer zonelarda neler var? Örneğin 3. zoneda Parisin ekonomi merkezi La Defense, Orly ve Versailles 4.zone'da , Charles de Gaulle ve Disneyland ise 5.zone da konumlanmış durumda.

Artık gideceğimiz yerin zoneuna bakmamız gerektiğini öğrendik. Peki ulaşım hangi ulaşım kartları nerede geçiyor, hangisi daha uygun ? Hangisi daha uygun konusu aslında sizin Paris içinde ne kadar toplu taşıma kullancağınıza, yada zone lar arasında ne kadar seyahat edeceğinize bağlı ; bu yüzden ben tüm kartların geçtiği zoneları ve fiyatlandırmalarını yazacağım seyahat planınıza göre siz karar verirsiniz. Yine sormak istediğiniz birşey olursa mail atarak yada yorum bırakarak sorun , ben bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.

Ticket + 


Bildiğimiz anlamda kağıt bilet. Tek satın alırsanız 1.90€ eğer 10lu (carnet deniyor) olarak 14.50 € yani tanesi 1.45€ ya geliyor. Zone 1-2 arasında geçiyor. 90 dakikalık bir aktarma süresi var. Yalnız buradaki önemli nokta, aktarmayı her top taşımada yapamıyor olmanız. Aktarma yalnızca Yeraltı araçları ile yerüstü araçları arasında yapılabiliyor. Yani ;

metro-metro
metro-rer
rer-rer
 veya
otobüs-tramvay
otobüs-otobüs
tramvay-tramvay

şeklinde bir aktarma yapılıyor.

Tüm metro girişlerindeki otomatlardan kolayca satın alabilirsiniz. Kimi otomatlarda sadece kredi kartı, kimi otomalarda ise hem nakit hem de kredi kartı ile satın alabilirsiniz. Yetişkin ve çocuklar için biletlerde farklı ücretler mevcut. 4 yaş altı ücretsiz yolculuk ederken, 4-10 yaş altı yolcular için indirimli bilet geçerli.

Mobilis 

Eğer belli bir zone içinde o gün sıklıkla seyahat edecekseniz , tavsiyem Mobilis almanız yönünde olur. Belli zonelar içerisinde o gün için sınırsız seyahat hakkı tanıyan bu kart belli ücret tarifesine tabi olan ulaşım araçlarında geçerli diil yani ne bunlar ; OrlyBus,OrlyVal ve Charles de Gaulle ye giden RER. Bunlar dışında seçtiğiniz zonedaki tüm taşıma araçlarında geçerli. Metro-RER-Tramvay-Otobüs-Finüküler ne de isterseniz kullanabilirsiniz. Bu kartla ilgili bilmeniz gereken en önemli şey ise 1 günlük geçerli olması yani seçtiğiniz gün içerisinde 24.00'a kadar geçiyor. Bilet fiyatları ise şu şekilde;

1-2 zone : 7.30 €
1-3 zone : 9.70 €
1-4 zone : 12.00 €
1-5 zone : 17.30 €

Paris Visite Pass:
Paris Pass den farklı olarak belli turistik bölgelerde geçiş hakkı yerine indirim olanağı sağlaması. Tüm zonelarda satın aldığınız gün sayısına bağlı olarak sınırsız ulaşım yapabilir ve zamanla değişen promosyon ve indirimlerden faydalanabilirsiniz. Yalnız bu da mobilis gibi gün yani 24.00 'de bitme esasına dayanan zamanlama çizelgesi ile çalışıyor. Güncel promosyonlar ve ücret tarifesi için  sitesine bakabilirsiniz. Turist İnfo ofislerinden kredi kartı veya nakit olarak satın alabilirsiniz.


Navigo:
Haftalık sınırsız ulaşım imkanı sağlayan kart. Pazartesi-Pazar arası OrlyVal hariç tüm zonelardaki (1-5) tüm ulaşım araçlarını (metro,rer,otobüs,tramvay.. vb) sınırsız olarak kullanım hakkı veriyor. Önemli 2 noktayı belirtmekte fayda var. İlki haftalık kart olmasına karşın o hafta içerisinde geçiyor olması. Yani çarşamba aldığınız navigo kartınız haftaya çarşambaya kadar değilde o hafta pazar gününe kadar geçerli. Aynı mobilis ve paris visitenin 24.00 de bitiyor olması gibi bu kart da hafta bitince kullanım hakkı sona eriyor. İkinci önemli nokta ise haftalık dolumun en geç Perşembe yapılıyor olması. Yani bu kartı almak için Parise varacağınız gün ve aynı zamanda kalacağınız gün sayısı diğerlerine göre daha fazla önem taşıyor. Bu kart aynı bizdeki paso gibi kişiye özel olarak çıkartılıyor. Kartı aldığınız da isminizi yazıyor ve vesikalık fotoğrafınızı yapıştırmanız isteniyor. Yani bu kartı almak isteyenlerin yanlarında vesikalık götürmeleri şart. Ücret tarifesine gelince ; kart ücreti ilk sefere mahsus olmak üzere 5€, haftalık dolum ise 22.80 € yani toplamda 27.80 € Parisi sınırsız dolaşabilirsiniz o hafta. Sonrasında Navigonuzu atmayarak bir sonraki gezinizde bu sefer sadece 22.80 € ödeyerek kartı kullanmaya devam edebilirsiniz. Havaalanlarındaki bankolardan alım yapabilir , doldurabilirsiniz. Dolum işlemleri metro girişlerindeki mor çerçeveleri otomatlardan da yapılıyor.

Tüm bu kartlar kalıcağınız gün ve hatta gideceğiniz güne bağlı olarak avantaj ve dezavantajlara sahip. Seyahat planınıza göre karar verip almanızda fayda var, ben en iyisi bu kart diyemem.

Seyahatleriniz süresince , görevliler kartınızı/biletinizi kontrol etmek isteyebilirler, bu yüzden çıkışa kadar biletinizi atmamanızda fayda var. Bazı RER istasyonlarında çıkışta da kart/bilet okutmanız gereken turnikeler var hatta.

Biz 6 gün için 3 kişi 3 carnet ticket+ satın aldık. Yani kişi başı 14.50 € ulaşım masrafımız oldu. Tüm biletleri otomattan nakit olarak aldık.Nasıl alacağınızı merak ederseniz eğer sizler için aşağıya çekmiş olduğum videoyu ekliyorum.





Tüm sorularınız için aşağıya yorum bırakabilir veya mail yoluyla bana ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller dilerim.




KaydetKaydet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder